Thursday, January 6, 2011

Kumpulan Q5 - Pengalaman Buruk Di Sebuah Kedai Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia

Pengalaman Buruk Di Sebuah Kedai Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia

             Sesebuah organisasi yang mementingkan kualiti dalam operasi perniagaannya akan memberi kepuasan kepada pelanggannya, meningkatkan keuntungan perniagaan, produktiviti syarikat, semangat pekerja dan masalah-masalah sampingan boleh dielakkan.

Sebagai seorang pelajar, saya juga merupakan seorang pengguna atau pelanggan. Harapan pengguna adalah untuk mendapat perkhidmatan terbaik daripada penjual kerana bayaran dalam bentuk wang dibuat untuk menikmati perkhidmatan yang ditawarkan. Dukacitanya, bukan setiap peniaga yang memegang pada prinsip etika berniaga, iaitu, jujur dan sabar dalam menjalankan perniagaan. Saya merupakan salah seorang mangsa dalam situasi yang berikut.

Perkhidmatan dan layanan buruk di sebuah kedai makanan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Kedai ABC, menjadi satu pengalaman pahit dalam tempoh pengajian empat tahun saya di sini. Hal ini berlaku dalam kebelakangan ini sahaja.

Pada 3 Januari 2011, sekitar jam 2 petang, saya dan 3 orang rakan sekelas yang lain mengambil keputusan untuk menjamu selera di sebuah Kedai ABC setelah tamat  kuliah Kajian Kes Integrasi di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (FEP). Setelah melihat menu makanan, kami berempat telah memesan tiga pinggan mee goreng dan semangkuk mihun sup di kaunter pembayaran. Kami membuat pembayaran kepada juruwang dan seterusnya mendapatkan tempat duduk dan bersembang-sembang sementara menunggu makanan kami untuk dihidangkan.

Setelah menunggu selama 30 minit, makanan yang kami pesan tadi belum lagi dihidangkan. Perut menjadi semakin lapar dan kesabaran semakin hilang. Saya memanggil pelayan kedai tersebut dan bertanya kepadanya mengenai makanan yang dipesan. Pelayan itu meminta kami menunggu sebentar kerana tukang masak mereka sedang memasak makanan yang dipesan tadi. 5 minit kemudian, seorang pelayan keluar dari dapur belakang dan menghantar 2 pinggan mee goreng  ke meja belakang kami.

Kami mendapati bahawa pelanggan tersebut datang lebih lewat daripada kami kerana sebelum ini tiada sesiapa yang menduduki dimeja – meja sekitar kami. Apa yang menghairankan adalah pesanannya tiba lebih awal daripada pesanan kami. Melihatkan situasi ini, saya membuat keputusan untuk menanya juruwang di kaunter pembayaran. Juruwang tersebut masuk ke dalam dapur untuk menanya tukang masak dan mendapati bahawa beliau terlupa untuk menghantar pesanan kami kepada si tukang masak. Juruwang itu memberitahu kami bahawa operasi kedai hampir tamat dan pekerja telah mula mengemas dapur. Kedai mereka juga telah kehabisan bahan mentah untuk memasak.

Saya dan rakan sekelas yang lain berasa amat marah kerana kami telah menunggu selama 40 minit dan makanan yang dipesan dihidangkan kepada pelanggan yang datang lebih lewat daripada kami. Tambahan pula, kami dalam keadaan kelaparan dan kepenatan setelah menghadiri kuliah sejak 8 pagi hingga 2 petang tanpa waktu rehat.

Apa yang benar – benar menyinggung perasaan kami adalah tindakan juruwang yang memulangkan wang kami dan menyuruh kami untuk mencari makanan di tempat lain tanpa meminta maaf atau menunjukkan sebarang kekesalan terhadap kecuaiannya. Saya dan rakan – rakan sekelas yang lain berasa amat marah dan kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab juruwang tersebut. Kami berjanji tidak akan melangkah masuk ke Kedai ABC lagi apatah lagi membeli makanan dari kedainya.

Saya merasakan bahawa perkhidmatan di Kedai ABC tidak mempunyai kualiti yang asas. Selain layanan pelayan yang kurang mesra dan kurang membantu, sikap juruwang yang endah tak endah amat mengecewakan. Koordinasi dan komunikasi yang kurang berkesan menunjukkan tidak wujud kerjasama antara majikan dengan pekerja. Pelayan seharusnya memaklumkan kepada majikannya apabila status pesanan ditanya. Pengurusan masa yang tidak efisyen menyebabkan pelanggan menunggu lama dan ketiadaan suatu sistem yang sistematik menyebabkan kesilapan berlaku.

Kesimpulannya, saya berharap agar pihak pengurusan Kedai ABC akan menitikberatkan kualiti perkhidmatan kedai makanannya supaya tidak kehilangan pelanggan. Mereka perlu tahu bahawa pelangganlah yang menentukan tahap kualiti terhadap sesuatu yang dibekalkan dan syarikat perlu cuba untuk memenuhi keperluan pelanggan. Pelanggan yang berpuas hati akan mengunjungi kedai makanan itu semula. Sebaliknya, pelanggan yang mempunyai pengalaman buruk di kedai tersebut akan menyebarkan publisiti buruk mengenai perkhidmatan kedai tersebut dan merosakkan imej serta nama baik kedai makanan itu.



Ahli Kumpulan Q5:
Leow Chow Joo
Khaw Weng Chung
Kio Yee Peng
Chai Kar Yee
Lee Kean Kean


No comments:

Post a Comment